Hollanders in Médoc
& wijn uit Bordeaux

/
Médoc terroir
& wijntoer in Bordeaux

In de 17de eeuw waren Hollandse ingenieurs de grondleggers van het ’terroir’ in de wijnstreek Médoc. We gaan in op de activiteiten van onze voorvaderen in dit wijngebied.

 

Daarnaast maken we een ‘wijntoer in Bordeaux’ waarbij we wijnen proeven uit zowel de linker- als de rechteroever, alsook rood, droog wit en zoet wit.

Droogleggen moerassen


In de ‘Gouden Eeuw’ hebben Hollandse ingenieurs in het westen en zuiden van Frankrijk gewerkt aan het droogleggen van moerassige gebieden langs de grote rivieren, waaronder het gebied aan de linker- en rechteroever van de Gironde dat we kennen als de wijnregio Bordeaux. De inpolderingskennis van de Hollanders werd al vroeg geëxporteerd, niet alleen naar Frankrijk maar ook naar Duitsland en daarna naar de rest van de wereld.

 

Bordeaux en zijn assemblages


Bordeaux is het grootste productiegebied van kwaliteitswijnen ter wereld, bekend om zijn wijnchâteaux en Grand Cru-wijnen. Dankzij een mild klimaat, rivieren die door het gebied stromen en vocht brengen, én een groot pijnboombos dat het gebied beschermt tegen de ziltheid van de oceaan, worden hier al eeuwen lang prachtige wijnen gemaakt, gemiddeld zo’n 800 miljoen flessen per jaar en met name rood. De beroemde classificatie uit 1855 van de ruim zestig allerbeste wijnen is anno 2022 nog steeds van kracht.

De belangrijkste blauwe tannine-rijke cabernet sauvignon- en merlotdruif, dominant in de assemblages, staan overal in de wijnwereld aangeplant en geven de wijn potentie om lang te kunnen ouderen. In Bordeaux worden ook droge witte en zoete witte wijnen gemaakt van onder meer sauvignon blanc, sauvignon gris en sémillion.

 

Geïnteresseerd in het kunstthema maar  liever andere wijnen proeven, dan kan dat natuurlijk in overleg.

 

 

Voor informatie over de kosten van een bijeenkomst zie contact