Kunst & wijn
door passie verbonden

Het bestaan van vrouwelijke kunstenaars is eeuwenlang in de geschiedenis van de kunst verzwegen en genegeerd. In deze lezing wordt hun levensverhaal verteld en een groot aantal bijzondere werken getoond.

 

Afwisselend gaan we wijnen proeven van onbekende, meestal inheemse druiven uit landen waar deze vrouwelijke kunstenaars geleefd en gewerkt hebben. Dus niet de overbekende Chardonnay of de Sauvignon blanc, maar bijvoorbeeld de Picpoul uit Frankrijk of de Zweigelt uit Oostenrijk, ook hier een nieuwe wereld om te ontdekken!

 

In overleg kan een andere wijnselectie gemaakt worden.

Vrouwelijke kunstenaars hebben eeuwenlang in de kunstwereld geen rol van betekenis gespeeld. Maatschappelijke conventies en patriarchaal aangestuurde kunstacademies hielden dit tegen. Over dit thema is de afgelopen decennia veel te doen geweest. Vanaf de jaren ’70 werden vrouwelijke kunsthistorici zich ervan bewust dat er in musea  zelden werken van vrouwelijke kunstenaars werden tentoongesteld en dat in gerenommeerde overzichten van de wereldgeschiedenis van de kunst – geschreven door mannen – nauwelijks vrouwelijke kunstenaars aan bod kwamen. Dankzij solo-tentoonstellingen, studiedagen, boeken, baanbrekende essays en pamfletten is hier verandering in gekomen. We gaan luisteren naar het verhaal van deze vrouwelijke kunstenaars en kijken naar hun boeiende werken.

 

De wereld van inheemse, vaak onbekende druiven is een fascinerende en diverse reis door de oorspronkelijke druivenrassen die vaak uniek zijn voor een bepaalde regio.  Ze hebben zich gedurende eeuwen aangepast aan het klimaat, de bodem en de tradities van hun geboorteland, en spelen een belangrijke rol in de identiteit van regionale wijnen. Ze verschillen van internationale rassen, die over de hele wereld worden aangeplant. Inheemse druiven zijn vaak minder bekend, maar kunnen unieke smaakprofielen en karakteristieken bieden.